Trygghetsalarmer og velferdsteknologi

Har du behov for trygghetsalarm i hjemmet eller annen velferdsteknologi? Det finnes i dag mange løsninger for trygghetsskapende tiltak i hjemmet. Kommunen har mulighet for å tildele både digitale trygghetsalarmer og andre hjelpemidler i hjemmet, også trygghetsalarm med GPS for trygghet ute på tur. Kommunen kan også bistå med veiledning eller informasjon om annen aktuell velferdsteknologi.

Hva er en trygghetsalarm?

Trygghetsalarmen er en liten radiosender med en alarmknapp som for eksempel kan bæres i et kjede rundt halsen. Med alarmen får du kontakt med Trygghetssentralen. Det er en heldøgns alarmsentral bemannet med offentlig godkjent helsepersonell. Der vil de vurdere nødvendige tiltak og videreformidle beskjeder til rette instans som kan være f.eks. pårørende, legevakt eller hjemmesykepleien.

Hvem er tjenesten for?

Hjemmeboende eldre, funksjonshemmede og syke som har falltendens, eller utfordringer knyttet til utrygghet eller engstelse.

Hvordan får du trygghetsalarm?

Kommunen vurderer om trygghetsalarm vil være en hensiktsmessig tjeneste, i samarbeid med den enkelte. Når kommunen vurderer om du skal innvilges trygghetsalarm, vil de ofte se på:

  • Har du en sykdom eller tilstand som medfører akutt behov for hjelp.
  • Har du behov for tilkalling av hjelp ved fall, hvor du ikke kan bruke telefon.
  • Bor du i Osen kommune.
  • Har du egen telefon eller mobiltelefon.
  • Har du forståelse og innsikt i hvordan alarmen brukes, og har adekvat hørsel.

Responstid

Tiden fra Trygghetssentralen mottar alarmen, til hjelp kommer til deg, er cirka 15 til 45 minutter, avhengig hvor du bor i kommunen. Trygghetsalarmen erstatter ikke den akuttberedskapen som er tillagt legevakta, men vil videreformidles dit i akutte tilfeller.

Søknadsskjema helse- og omsorgstjenester (for utskrift) (PDF, 58 kB)

Du må skrive ned kontaktperson

På søknadsskjemaet om trygghetsalarm, anbefaler vi at du skriver ned en eller to kontaktpersoner. Dette skal være personer som skal kunne kontaktes når du utløser alarmen. Kontaktpersonen(e) bør bo i nærheten av deg, og ha nøkkel til huset.

Bruk av kontaktperson kan skje i de tilfeller der vi som mottar alarmen har behov for nærmere avklaring, ikke får telefonisk kontakt med deg, eller hvis responstiden overstiger 15-45 minutter. Du må informere kontaktpersonen(e) om at de er oppført som kontaktperson.

Om søknadsprosessen

Tildelingstjenesten for helse- og omsorgstjenester i kommunen behandler søknaden.  Det er ingen søknadsfrist, og saksbehandlingstiden er fire uker. kommunen innhenter de opplysninger som er nødvendige for å avgjøre saken, ofte med en samtale eller et hjemmebesøk, før man fatter et vedtak.

Avslag på trygghetsalarm skal grunngis med at søker ikke er prioritert innenfor de kriteriene som gjelder.

Klagemulighet

Hvis du ikke er fornøyd med svaret på søknaden, kan du klage på vedtaket. Klagefristen er tre uker regnet fra det tidspunktet du mottok svaret på vedtaket. 

Du sender klagen din til instansen som har fattet vedtaket. Kommunen mottar klagen din og vurderer saken på nytt. Dersom kommunen ikke endrer beslutningen sin, sender kommunen saken videre til Statsforvalteren, Statsforvalteren fatter så endelig beslutning om hvilken hjelp du skal tilbys fra kommunen.

Lover og retningslinjer

I Osen betaler du ikke for trygghetsalarm.

Trygghetsalarm er ikke en lovpålagt tjeneste, men kan ytes hvis du har et hjelpebehov som gir rett til tjenesten etter helse- og omsorgstjenesteloven.

Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. 

Lov om pasient- og brukerrettigheter

Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester