Demens er en kronisk hjernesykdom som fører til varig svikt. Demens er en folkesykdom. Sykdommen starter gjerne nesten umerkelig, og forverres gradvis.
Tegn på demens.
Det er viktig å utrede hukommelsesvansker, fordi man kan utelukke annen sykdom som har liknende symptomer.
Man kan vurdere hva som er riktig behandling og legge til rette for tidlig og riktig hjelp.
Typiske symptomer på demens er:
· Nedsatt korttidshukommelse.
· Vanskelig å finne igjen ting.
· Leter etter ord.
· Forvirring i forhold til tid og sted.
· Forandringer i både humør og væremåte.
· Mindre initiativ og engasjement.
· Problemer med å lære nye ting.
· Problemer med praktiske gjøremål.
Dersom du eller dine pårørende opplever endringer i hukommelse og funksjon, anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege. Dersom det er aktuelt med en utredning, kan fastlege henvise til Hukommelsesteamet. Her kan du lese mer om hukommelsesteamet.
Dersom du nylig har fått en demensdiagnose, kan du eller pårørende ta direkte kontakt med Hukommelsesteamet for tilbud om tidlig oppfølging. Andre helsetjenester kan også ta kontakt.
Råd i hverdagen.
Generelle helseråd er nyttige også for dem som har demens.
- Det er fornuftig å være fysisk aktiv, ha en god døgnrytme og få nok søvn, og å spise variert og ta til seg nok mat og drikke.
- Ha et bevisst forhold til alkohol, siden både demenssykdommen og medisinbruk kan gjøre kroppen mer sårbar for virkningene.
- Det er viktig å sjekke syn og hørsel og holde briller og høreapparat i orden.
- Enkle grep kan gjøre boligen mer praktisk og trygg. Behold kjent utstyr og møbler, rydd bort det som ikke er i bruk, og sørg for god belysning. Dette kan hindre fall. Merk gjerne dører, skuffer og skap så det blir lett å finne frem.
- Ulike hjelpemidler og teknologi kan være til nytte, for eksempel trygghetsalarm eller en elektronisk kalender.
- Vær nøye med brannsikkerhet.
- En mobil trygghetsalarm med GPS/lokaliseringsteknologi kan gjøre turer i nærområdet tryggere.
- Dersom du kjører bil - vær klar over at demens kan gi svekket orientering, oppmerksomhet, reaksjonstid og dømmekraft. Diskuter dette med fastlegen din.
- Finn en god balanse mellom aktivitet og hvile, og forsøk å unngå stress.
- Tenk på hva som gjør dagene gode for deg. Hvordan kan du fortsette med de aktivitetene som er viktige for deg?
- For mange er det godt å være åpen om sykdommen. Det kan gjøre samværet med andre enklere.
- Sykdommen utvikler seg forskjellig for alle. Snakk med dine nærmeste om fremtiden og hva som er viktig for deg framover.
Tidlig oppfølging.
Tidlig i et demensforløp kan de fleste klare mye selv uten så mye bistand. Det er likevel viktig å knytte kontakt med helsetjenesten.
Henvendelsen til hukommelsesteamet kan komme fra pasienten selv, pårørende, helsetjenester i kommunen, fastleger eller spesialisthelsetjenesten.
Personen med demens og deres pårørende får en kontaktperson i Hukommelsesteamet, og man tilbyr jevnlig kontakt og støtte for å bearbeide en ny situasjon. Kontaktpersonen vil bistå med informasjon, aktuell velferdsteknologi og annen hjelp ut fra den enkeltes behov. Teamet er opptatt av hver enkelt skal ha mulighet til å bestemme og medvirke i eget liv, samt fortsette med de aktiviteter og interesser i hverdagen som gir mening for den enkelte.
Tilrettelagt tilbud i kommunen.
Etter hvert kan sykdommen oppleves mer utfordrende, og man kan ha behov for mer hjelp av ulik grad. Osen kommune kan tilby blant annet;
- Dagtilbud.
Osen Kommune tilbyr dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens.
Her blir man ivaretatt av personale med kunnskap innen demensomsorg, og man tilbyr aktiviteter som er spesielt tilrettelagt for personer med demenssykdom.
Tilbudet er inntil 2 dager i uka (tirsdag og torsdag).
Dagtilbudet er for personer med demenssykdom som bor hjemme, og har fokus på sosialt samvær, måltidsfellesskap og aktiviteter tilpasset ønsker og behov.
Hovedmål er å kunne bidra til opplevelse av mestring, tilhørighet og innhold i dagene, og vil også være en avlastning for pårørende.
Man må kunne påberegne er egenandel knyttet til aktivitetstilbudet, dette dekker aktivitet og måltider. - Helsetjenester i hjemmet i form av hjemmesykepleie.
Her kan du lese mer om tjenesten Hjemmesykepleie.
- Matombringing kan tilbys til hjemmeboende som ikke klarer å lage middag selv.
Her kan du lese mer om tjenesten Matombringing. - Praktisk bistand.
Her kan du lese mer om tjenesten Praktisk bistand. - Støttekontakt er en ordning for den som har et behov for assistanse til å opprettholde en aktiv og meningsfull fritid.
Her kan du lese mer om tjenesten støttekontakt. - Tilbud til pårørende kan koordineres i dialog med kontaktperson i hukommelsesteamet.
- Trygghetsalarm er en varslingstjeneste, hvor brukerne i en nødsituasjon kan tilkalle hjelp. Her kan du lese mer om tjenesten trygghetsalarm.
- Velferdsteknologi kan bidra til økt selvhjulpenhet, opplevelse av trygghet i hjemmet.
Her kan du lese mer om tjenesten velferdsteknologi. - Individuell plan.
Hvis du mottar flere helse- og omsorgstjenester fra kommunen, og ditt behov for tjenester er langvarig, og normalt lengre enn to år kan du ha rett på å få oppnevnt en koordinator og utarbeidet en individuell plan (IP).
En individuell plan er et verktøy som kartlegger livssituasjon, og hjelper deg med å sette mål for de endringer du ønsker i livet ditt. Planen kan gi en oversikt over de tjenestene som bistår deg, og bedre samarbeidet mellom de ulike aktørene.
Planen utarbeides i samarbeid med deg eller noen som kjenner deg godt, og benyttes som et verktøy i tjenestetilbudet ditt. - Omsorgsstønad kan tildeles til personer som står i et særlig tyngende omsorgsarbeid. Søker er den som har omsorgsbehovet, mens søknaden ytes til den som yter omsorgen.
Her kan du lese mer om tjenesten omsorgslønn. - Korttidsopphold i sykehjem.
Korttidsopphold har som mål å bedre helsetilstanden ut fra de forutsetningene pasienten har. Oppholdet er tidsbegrenset hvor du reiser hjem til egen bolig etter avsluttet opphold.
Korttidsopphold betales gjennom en egenandel pr døgn. - Avlastningsopphold i sykehjem.
Avlastningsopphold kan innvilges i enkelte tilfeller for pårørende som bor sammen med søker med særlig tyngende omsorgsoppgaver.
Avlastningsopphold er gratis. - Langtidsopphold sykehjem.
Sykehjem er et omsorgsnivå for de som har behov for døgnkontinuerlig omsorg og pleie, men som ikke trenger behandling i sykehus. Andre tjenester skal være utprøvd i forkant.
Slik søker du.
Du søker ved å fylle ut søknadsskjemaet for helse- og omsorgstjenester. (PDF, 54 kB)
Det er ingen søknadsfrist, og søknadene behandles fortløpende.
Nyttige lenker.
Møteplass for mestring er et landsdekkende kurstilbud der personer som har fått demens før 65-års alder deltar sammen med en nær pårørende, fortrinnsvis ektefelle/partner.
Tid til å være ung Denne siden er for deg som er ungdom og har en mor eller far med demens. Du kan også ha nytte av siden om det er noen andre i familien som har demens.
Hvem ser meg er en nettside for deg som har en mamma eller pappa med demens.
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet