Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hardhet på drikkevann

«Hardhet» et mål for vannets innhold av salter, i første rekke salter av kalsium og magnesium. Hardhet uttrykkes vanligvis i form tyske hardhetsgrader (°dH) eller som mengde kalsium pr liter (mg Ca/l). Norske overflatevannkilder inneholder normalt lite salter, og vannet betegnes som «bløtt». Grunnvann har gjerne høye konsentrasjoner, og vannet betegnes som «hardt»

I forbindelse med installasjon av en del vaske- og oppvaskmaskiner, samt en del andre kjøkkenmaskiner, blir ofte kommunen kontaktet for å få oppgitt verdier for hardhet (ofte oppgitt i °dH tyske hardhetsgrader)

Storenget vannverk: Magnesium 7,8 mg/l, Kalsium 31 mg/l Hardhet: 6,14°dH

Gamle «Åsegg vannverk»: Magnesium 6,3 mg/l, Kalsium 69 mg/l Hardhet: 11,11°dH

Osen og Strand vannverk: Magnesium 2,8 mg/l, Kalsium 28 mg/l Hardhet: 4,56°dH

Skjærvøy vannverk: Magnesium 0,5 mg/l, Kalsium <0,30 mg/l Hardhet: <0,16°dH

Seter vannverk: Magnesium 7,9 mg/l, Kalsium 15 mg/l Hardhet: 3,97°dH

Hopen vannverk: Magnesium 3,8 mg/l, Kalsium 31 mg/l Hardhet: 5,21°dH


 

 

 

 

 

 

 

 

Om hardt vann på wikipedia