Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

INFORMASJON OM KORONAVIRUSET

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL COVID-19 TEMASIDE

(For other languages, click on the flag icon on the right side of the screen.)

Osen bygdatun

Klikk for stort bilde

Osen bygdatun, Vingsandgården, er et komplett gårdstun fra 1800-tallet. Tunet inneholder hovedbygning, bur, masstu, driftsbygning, to brygger og tre naust.

Hovedbygningene ble oppført i 1897. De andre bygningene er eldre, bortsett fra de to naustene som ble oppført på 1980-tallet. Kommunen kjøpte gården av Ludvig Vingsand i 1972, året etter at driften var nedlagt.

Vingsandgården nevnes for første gang skriftlig i skattemanntallet for 1520-21, men det er sannsynlig at gården har eksistert i flere hundre år før denne registreringa. For kurositetens skyld nevnes at Ingerd Ottesdotter Rømer (Fru Inger til Østråt) i sin tid hadde gårdparten som len under Reins kloster. Etter hvert tegner historien et klarere riss over Vingsandgårdens historie, og gården skifter stadig eiere og brukere.

Vingsandgårdens historie er en lang historie om uår og slit og skifting av eiere og drivere. En periode under den store nordiske krig, lå gården til og med "øde".

Kollsegling og drukning hører også med til gårdens historie. På midten av 1800-tallet ble gården delt i to. Siden har det vært to driftsenheter. Flere husmenn og leilendinger på disse to Vingsandgårdene er navngitt i de ulike folketellinger som er foretatt.

Det var om lag 200 gjenstander som fulgte gården. I ettertid har samlingen blitt utvidet ved hjelp av Osen heimbygdslag og gaver fra privatpersoner. Samlingen består i dag av ca 800 gjenstander.

I 1991 ble Brattjer skole flyttet til Osen bygdatun. Skolestua var tidligere plassert i Brattjer krets. Skolen ble bygd i 1878.

I 2015 ble det oppført et nytt naust i tilknytning til bygdatunet. Naustet inneholder lagerlokale, kontorplass, arkiv og toalett.

 

Omvisning: Bygdetunet har ikke faste åpningstider. Ta kontakt med guide Fridtjof Aune, tlf 997 44 615, for å avtale besøk på museet!

 

Tundager på bygdatunet sommeren 2021

Det blir Tundager på Osen Bygdatun i år også. Det blir gjennomført med de smittevernstiltak som gjelder.

For besøkende går det mye på å holde avstand på minst én meter eller mer, god hygiene og håndvask. Er noen syke, ber vi om at de ikke deltar.

Det skal være kontroll på hvem som er tilstede ved å notere navn og telefonnummer. Dette for å sikre sporings-muligheter. Da håper vi på en fin sommer på Osen Bygdatun.

Tunet har åpent følgende torsdager:

1. juli - Osen Husflidslag

8. juli - Osen Pensjonistforening

15. juli - U-20

22. juli - Vingsand og omegn grendalag

29. juli - Vingsand og omegn grendalag

5. august - Strand Marina og Båtforening

12. august - Ingen matsalg pga. forestillingsuke Storversdagen.

19. august - Osen Heimbygdslag

Åpent kl. 13:00 - 17:00 disse dagene.

 

 

Kontakt

Eli Kristin Lothe
Daglig leder, Osen bygdatun
E-post
Telefon 993 13 848