Stemmer, listestemmer, kumuleringer og slengere

Kumulering - Klikk for stort bilde

Regler for å kumulere og gi «slengere» til andre lister.

Du kan kumulere (sette et ekstra kryss ved en kandidat, dvs. gi denne en ekstra stemme) eller gi såkalte «slengere» til andre lister. Slengere innebærer at en kan stemme på en liste, men likevel gi personstemmer til inntil 5 kandidater på andre lister.

For å holde orden i dette regnskapet med slengere, opererer man i valgoppgjøret med listestemmer.

Listestemmer er antall avgitte stemmer til en liste, multiplisert med antall medlemmer i kommunestyret. Det totale antall slengere kandidater på en liste har mottatt legges til som pluss i dette regnskapet, mens antall slengere lista har gitt fra seg trekkes fra. Ut fra dette finner man mandatfordelingen i kommunestyret/hvor mange plasser i kommunestyret hver liste får.

Eksempel: Lista har fått 235 stemmer x 15 (kommunestyrerepresentanter) = 3.525 + mottatte slengere 10= 3.535, minus avgitte slengere 5 = 3.530.

Kandidatkåringen, dvs. hvilke representanter som kommer inn fra de enkelte lister, avgjøres av hvor mange slengere og kumuleringer de enkelte kandidatene har fått. Hvis ingen gir slengere eller kumuleringer, vil rekkefølgen på lista bli den samme som den opprinnelige rekkefølgen partiet/gruppen har satt opp.

I tillegg har listene mulighet til å forhåndskumulere representanter, dvs. gi dem et ekstra stemmetillegg. Disse står i uthevet skrift på stemmeseddelen. Forhåndskumuleringen innebærer et stemmetillegg på 25 % av avgitte stemmer. Dette betyr at hvis en liste får 100 stemmer, så vil en forhåndskumulert kandidat få 25 ekstra personstemmer, i tillegg til de eventuelle ekstra kumuleringer og slengere velgerne gir på stemmeseddelen.

For nærmere informasjon om listestemmer og valgoppgjør kan du for eksempel se på professor Bernt Aardals hjemmeside: www.aardal.info/Listestemmer.pdf.

Publisert av Sigrid T. Angen. Sist endret 03.09.2015
Fant du det du lette etter?