Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Velkommen til Osen!

Lengst nord på Fosenhalvøya ligger Osen. Her har folket ned gjennom hundreåra tatt utkommet sitt fra det naturen kunne by dem, på land og hav.

Sjøen var viktig som levevei og ferdselsåre for alle osinger heilt opp til vår tid. Først på 1960-tallet ble størstedelen av kommunen knytta til omverdenen landverts med bilvei. I 1979 ble Straumholbrua åpna av Kong Olav 5., noe som ga Osen gjennomgangstrafikk via riksvei 715, og i 1997 fikk grenda Seter ferjefri forbindelse til riksvei 766 i Flatanger.

Naturen i Osen er mangfoldig. Fjorder og viker skjærer inn i landskapet fra sjøsida. Utafor ligger ei rekke øyer og holmer med et utall skjær i fallgarden ytterst, der lyset fra Kya fyr markerer det siste punktet før Island som neste. Nå er bare tre av øyene bebodd heile året. Sommers tid fylles det opp i de fraflytta, men velholdte husa og nybygde hyttene der ute. Ellers har folk bosatt seg langs sjøkanten og Steinsdalselva. I tidligere tider bodde også folk på fjellgårder, langt fra bygda.

Osen består av flere grender, hver av dem med sitt særpreg. Noen kan oppleves som museale, andre er prega av utviklinga de siste åra. Kirkestedet, som også har gitt kommunen navn, er et typisk jordbruksområde med servicetilbud som forventes i et kommunesenter.
Sandviksberget og Strand, med fornminner fra både stein- og bronsealder, er etableringsområde for boligbygging og industrivirksomhet i tillegg til å ha godt utbygd havn for all slags kysttrafikk. Her er også skolen for de sentrale delene av kommunen plassert.
Vingsand kan by på levende kystkultur i havneområdet, som nå er preget både av reiseliv og aktiv fiskerivirksomhet. Fra Hopen skipes det ut store mengder offshore-pukk.
Seter, lengst nord i kommunen, var et typisk fiskevær, men er nå inne i en omstillingsprosess med tanke på tilrettelegging for reiseliv. Buholmråsa fyr med sin dramatiske historie er en av attraksjonene der.

Grendene Brattjer og Sørjer byr på sjeldne idyller som bergtar mange. Gang etter gang kommer folk tilbake dit for å oppleve den roen det går an å finne i fjæresteinene når sola går i hav en sommerkveld med havblikk.
For den som foretrekker å ha landeveien på avstand, byr Skjærvøya på muligheter til å koble av fra trafikkstøy og stress. Gjestekai og god plass på havna gjør det mulig for båtfolk å nyte tilværelsen der.
Kilde: Briefing Fosen - https://briefingfosen.no/kommune/osen/

Ved å navigere rundt blant boksene øverst på denne siden, vil du finne informasjon om overnattingsmuligheter, attraksjoner, severdigheter, turistinformasjon, jakt, fiske og friluftsmuligheter samt litt informasjon om ulike muligheter for dagligvarehandel, drivstoff mm.