Kommunens ansvar når det gjelder samfunnssikkerhet og beredskap handler både om å unngå uønskede hendelser og kriser og redusere mulige konsekvenser.
Kommunen skal ha oversikt over potensielle hendelser gjennom en risiko- og sårbarhetsanalyse, og forebygge ved å redusere risiko og sårbarhet der dette er mulig.
Kommunen skal også ha god evne til å håndtere kriser, og sikre samarbeid og samordning med andre aktører.
Sist men ikke minst skal kommunen kunne utvikle og forbedre beredskapsarbeidet gjennom å evaluere og lære av beredskapsøvelser og reelle hendelser.
Hva menes med beredskap?
Å være i beredskap betyr å være forberedt på en situasjon. Det brukes spesielt om å være forberedt på å møte kritiske situasjoner - å håndtere og redusere skade, eller tap av liv, verdier, miljø eller omdømme.
Hva er en krise?
En hendelse som kan true viktige verdier og svekke en organisasjons evne til å utføre viktige funksjoner. Håndteringen utfordrer eller overskrider kapasiteten til den enheten som i utgangspunktet har ansvaret.
Kriseinformasjon fra kommunen på nett
Hvis en krise har oppstått eller er under utvikling, vil det kunne være flere steder der kriseinformasjon legges ut hos kommunen: Kommunens nettside og facebook-side vil være viktige kanaler. SMS-varsling til kommunens innbyggere kan også benyttes.
Kommunens kriseledelse
Ved en større hendelse/krise kalles kommunens kriseledelse sammen. Denne er under ledelse av rådmannen, som også er kommunens beredskapsansvarlige. Telefonnummer beredskapsansvarlig/leder: 414 46 449.