Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Kirken i Osen

Osen kirke - Klikk for stort bilde

Osen kirke er en langkirke fra 1877. Den står på tuftene til tidligere kirkebygg i Osen. Denne er antageligvis nr 5 eller 6 i rekken.
 
 
 

Kirken i Osen har egen hjemmeside. Her finner du informasjon arrangementer, kontaktpersoner og annen praktisk informasjon.

Kirkens historie

Kirka i Osen ble innviet 4. juli 1878 og avløste ei mindre kirke som ble oppført i 1840 og som stod på omtrent samme sted som dagens bårehus. Kirka er forma som ei tradisjonell langkirke med rektangulært skip og kor på samme akse. Noe av tømmeret ble henta fra kirkeskogen og fløtt med Steinsdalselva til Osen. Transporten til byggeplassen ble foretatt av bønder som pliktarbeid eller for betaling.

Osen kirke hadde i utgangspunktet 44 stolrader (363 sitteplasser), men etter restaureringa 1957-1966 ble tallet på sitteplasser redusert til om lag 300.

Det eldste inventaret i kirka er den gamle tavla på venstre side av koret. Tavla påstås å være fra tida før reformasjonen (1537). Teksten inneholder Fadervår og innstiftelsesorda. Det er fortalt at tavla hadde tilhold også i den gamle kirka.

Altertavla kom til kirka år 1900. Motivet er brukt i flere kirker. Maleriet er en kopi av et maleri av den danske maleren Carl Heinrich Bloch (1834-90). Bildet av den gamle altertavla (Gitt av Arne Strand i 1988) henger framme i kirka ved døra mot dåpssakristiet. Selve tavla er i dag utstilt på Maihaugen (De Sandvigske Samlinger). Den har hatt tilhold i begge de forrige kirkene (1716-1878).

Kirka i Osen kan som kirker flest vise fram gammelt og kjært inventar. Til den gamle einerstolen i prestesakristiet kan knyttes en spesiell historie (jf. "Kilder" nedenfor).

Skipet som henger i kirka hang også i gammelkirka som ble oppført i 1840, trolig også i tidligere kirkebygg. Den gamle messehagelen fra 1722 kom restaurert tilbake til kirka i 1994. Det gamle messingfatet (til døpefonten) er brukt i tidligere kirker og er flere hundre år gammelt.

Det gamle pipeorgelet kom til kirka i 1960, pianoet i 1988. Den nye kirkeklokka kom på plass i 1955, innviet av biskop Fjellbu under visitasgudstjenesten 6. juli dette året. Prekestolen kom ny etter restaureringa mellom 1957 og 1966. Den ble dekorert i 1966 med de fire evangelistene som billedmotiv.

Sist endret 13.07.2016
Fant du det du lette etter? Legg igjen din e-postadresse eller telefonnummer om du ønsker å få hjelp fra oss for å finne informasjonen du leter etter.