Tilbud om koronavaksinasjon til barn og ungdom utvides

Klikk for stort bildeRegjeringen har etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet besluttet å åpne for koronavaksine til barn i alderen 5-11 år, og andre dose til 12-15-åringer.

Vaksinetilbud til barn og unge

Folkehelseinstituttet har i sin vurdering fremhevet at koronavaksine kan ha positiv nytte. Risiko for alvorlig sykdom i denne alderen er imidlertid liten, og behovet for vaksine for barn og unge er begrenset.

Folkehelseinstituttet mener likevel at det er riktig at det gis mulighet for vaksinering til de som ønsker det. Det pekes også på at immunitet gjennom infeksjon kan gi bred og varig beskyttelse hos barn og unge. Fra september 2021 har 12-15-åringer hatt tilbud om koronavaksinasjon. Barn i alderen 5-11 år med alvorlig grunnsykdom har hatt tilbud siden desember.

• Barn og unge tilhørende årskull 2006-2009 som hittil kun har fått tilbud om én vaksinedose, kan vaksineres med andre vaksinedose dersom de og deres foresatte ønsker det.
  • Barn i årskull 2016-2010, og de i årskull 2017 som har fylt 5 år, kan vaksineres dersom de foresatte ønsker det. Tilbudet er mest aktuelt for barn med kroniske sykdommer, barn i kontakt med sårbare personer, og barn som skal oppholde seg eller flytte til land med høy smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester.

Osen kommune vil komme med tilbud til disse gruppen inne kort tid.

Vaksinering er frivillig. De som har fylt 16 år er helserettslig myndig og kan samtykke til vaksinasjon selv. For yngre personer, må foresatte samtykke til vaksinering av ungdom. Ved felles foreldreansvar må begge samtykke. Ungdom under 16 år skal høres ut fra alder og modenhet og deres egen mening skal legges vekt på.

Samtykkeskjemaer - vaksinasjon av barn og unge under 16 år

Les mer om tilbud om koronavaksinasjon til barn og ungdom på FHI sine hjemmesider.