Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

INFORMASJON OM KORONAVIRUSET

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL COVID-19 TEMASIDE

(For other languages, click on the flag icon on the right side of the screen.)

Koronatesting

Klikk for stort bildeEr du usikker på om du har symptomer på koronavirus eller har mistanke om at du er smittet av coronavirus, bør du teste deg.

 

Ordinær PCR test

Ved mistanke om smitte eller symptomer på Covid-19, anbefales det alle tester seg. 

Se Helsenorges informasjon om koronatesting her

Ordinær test bestilles ved Osen legekontor hverdager (tlf 72578280). På helg kan test bestilles til Namsos teststasjon tlf  991 52 745 mellom kl 09.30-11.30.

 

Se Namsos kommunes informasjon om koronatesting her

 

Bruk av selvtest antigen hurtigtest covid-19

 

Smittesporing

  • Smittekarantene for hustandsmedlemmer og tilsvarene nærkontakter.
  • Disse kan teste seg ut av karantene så lenge de ikke lengre er eksponert.  Dette med daglig selvtesting med antigen hurtigtest i 7 dager.
  • Øvrige nærkontakter oppfordres til å teste seg med to antigen selvtester med ett døgns mellomrom, eventuelt bestille ordinær PCR test på Osen legekontor.
  • Testing ved utbrudd blant barn og unge som ikke er vaksinert.
  • Personer som får varsel i «Smittestopp»
  • Hvis du får en positiv antigen hurtigtest, tar du kontakt med Osen legekontor på telefon 725 78 280 for å avtale om PCR test.

    I helg kan du kontakte koronatelefonen i Namsos tlf.: 991 52 745, og avtale PCR test på teststasjonen i Namsos. Du skal være i smitteisolasjon til du får bekreftet eller avkreftet dette med prøvesvaret på PCR testen som du får via Helsenorge.

Hvor kan du få tak i selvtest antigen hurtigtest covid-19?

Ta kontakt med Osen legekontor på telefon 725 78 280 for avtale om utlevering.

Vurderingen for å få utlevert hurtigtest vil gjøres av legekontoret.

Hurtigtesten er gratis.

 

Selvtesting og eget ansvar for smittevarsling


Regjeringen innfører såkalt nedjustert TISK fra mandag 27. september. Dette betyr at koronasmittede i større grad selv skal varsle nærkontakter og at færre nærkontakter heretter blir nødt til å gå i karantene.

TISK er tiltak som settes i gang når noen får påvist koronasmitte og står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

Nedjustert TISK fra 27. 09: https://namsos.kommune.no/koronainformasjon/endringer-fra-27-09-tisk/

Testing

Man skal fortsatt ha lav terskel for å teste seg ved koronasymptomer, men flere skal heretter teste seg selv med hurtigtester i stedet for på teststasjon.

Isolasjon

Smittede har uendret plikt til isolasjon.

Smittesporing

Kommunene vil heretter kun smittespore og varsle de mest smitteutsatte, det vil si husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Den smittede skal selv varsle øvrige nærkontakter og oppfordre disse til å teste seg. Foresatte, skole eller for eksempel idrettslag kan også stå for denne informasjonen til øvrige nærkontakter.

Karantene

Karanteneplikten vil heretter kun omfatte de mest smitteutsatte, det vil si uvaksinerte husstandsmedlemmer eller uvaksinerte tilsvarende nære. Karantene kan i de fleste tilfeller erstattes av å følge et bestemt testregime (daglig selvtesting eller testing annenhver dag på teststasjon)

Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK skal gjelde i om lag fire uker til det etter hvert blir aktuelt å gå over til "En normal hverdag med økt beredskap".

Lenke: Nedjustert TISK fra 27. september (Helsedirektoratet)