Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Spelet om Bjørnørfolket

bilde-bjornorfolket-laget-av-kamuflert-as - Klikk for stort bilde Kamuflert AS Bjørnørfolket er et prosjekt på tvers av kommunegrensene.
Spelet handler om utvandringen til Amerika.

Premiere er på Bessaker 18. juli.
Forestilling nummer to blir 20. juli.

 

 

 

Om spelet

I forbindelse med Fiskefestivalens 40-årsjubileum ble det aktuelt å utvikle et kulturelt bidrag. Målet var å hylle den frivillige innsatsen som er lagt ned. Prosjektet ble derimot noe større og mer samlende, i forbindelse med kommunesammenslåingen. Prosjektet involverer nå alle deler av befolkningen. Fra de aller minste, i barnehage og skole, til de eldre via prosjektet Livsglede for eldre.

Prosjektet inkluderer et profesjonelt kunstnerisk team, og et stort antall frivillige sambygdinger. Sammen skal det skapes en ny identitet. Den er basert på en inkluderende historie. Og et kulturprosjekt der alle er med.

Målet med spelet

  • Å skape et profesjonelt teaterstykke, med forankring i historier fra den gamle Bjørnør-regionen.
     
  • Å bringe menneskene som bor i de ulike kommunene sammen. Når man deler sine historier, blir man også bevisst sin egen historie. Og hvordan man selv og andre er en del av den samme. Et konkret mål er også å etablere et felles kor.
     
  • Å fokusere på de lokale kreftene, kunnskapen og ressursene. Det å skape positive ringvirkninger for folk og bedrifter på Nord-Fosen.

For å skape tilhørighet til prosjektet, er det foreslått å utvikle teaterstykket som et ambulerende spel. Altså at spilleplassen forflytter seg fra år til år, innenfor regionene som er med i prosjektet. Det vil i så fall være første gang noe slikt gjøres. (Teksten fortsetter under bildet)

Bilde av New York i 1890 - Klikk for stort bildeBilde av New York i 1890

Hvem er med i prosjektet

Bjørnørfolket er en ideell forening. Styreleder er Trygve Rullestad fra styret i Fiskefestivalen på Bessaker. I styret sitter Roan-ordfører Einar Eian, Åfjord kommunes kultursjef Jan Ove Berdahl, regissør Helena Wik, Astrid Jakobsen, som er lærer og politiker i Osen kommune, samt Unni Wiik. Sistnevnte er kulturrådgiver i Roan kommune. Disse styrer prosessen, målene og prosjektet inn mot premieren, som er 18. juli 2019. Kommunene har medlemmer i styret, med ikke eierskap.

Helena Wik er initiativtaker og regissør. Hun kommer fra Bessaker, og har en BA i Teatervitenskap fra UiB og Københavns universitet. Wik er kunstnerisk leder i sitt eget teaterkompani. Hun har blant annet arbeidet ved Det Kongelige teater i København, Bergen Nasjonale Opera, Den Nasjonale Scene og Peer Gynt på Gålå. I 2019 skapte hun også «Eg vil skapa min himmel på jord». Det var en teaterforestilling bygd på Julie Næss sitt liv på Utro i Roan. Forestillingen ble kritikerrost i Klassekampen, og fikk terningkast fem i Adresseavisen. Den ble også en publikumssuksess med utsolgte forestillinger. De fleste av  medlemmene i Julie Næss-forestillingen er med videre i Bjørnørfolket.

Det er engasjert et kunstnerisk team til prosjektet. Komposisjonen er et samarbeid mellom Gunhild Hjertaas og Haakon-Marius Pettersen. I hovedrollene finner vi Julie Moe Sandø og Knut Erik Engemoen (mens man avventer en siste, stor profesjonell rolle). Flere i det kunstneriske teamet kommer fra Nord-Fosen. De innehar et høyt kunstnerisk nivå, og har oppnådd suksess nasjonalt. I tillegg bruker man lokal kompetanse på kostymedesign, inspisient, scenografi med mer.

Utvandringen til Amerika

Rundt 800 000 nordmenn utvandret til Amerika i perioden 1825 til 1920. Mest på grunn av armod, men også på grunn av eventyrlyst og drømmer. Fra gamle Bjørnør kommune, som besto av Roan, Osen og Stoksund, dro nesten halvparten av innbyggerne! Det er herfra den aller største utvandringen prosentvis skjedde langs kysten. Hvordan ble det for dem som ble værende tilbake? Det vil si mange kvinner, barn og eldre. Dette er utgangspunktet for at spelet blir laget. Og det som spelet ønsker å vise fram.

Hjemmeside Bjørnørfolket

Facebook-side Bjørnørfolket

 

 

 

.

Fant du det du lette etter? Skriv inn ditt telefonnummer eller din e-postadresse så skal vi prøve å hjelpe deg.